Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, November 14, 2013

Tips Peperiksaan : Masa


hai terasa nak meletop kepala menjawab test. lagi lagi kalau lepas test semak jawapan, tup tup jawapan yang kau jawab tadi tak same pulak jemahhh dengan jawapan kawan kawan.. haish. tak ke mental breakdown?



beria-ia menelaah. alih alih strategi salah. semuanya sebab tak reti nak bahagikan masa dengan betul ketika jawab soalan soalan tu. 

jadi, apa apa pun, masa nak jawab soalan tu kena lah bahagikan masa dulu dengan betul betul. dulu cikgu dah cakap kan time UPSR? tapi kengkonon hebak dah. masuk unibersiti universitas semuanyaaa tak hengat dah ha.

macam ni,

1. bahagikan masa. 
kalau agak agak soalan banyak, kenalah spend time betul betul nak baca soalan brape minit, nak fikir brape minit, nak menjawab lagi berapa minit. 

2. jangan merenung nasib.
jangan pandang pandang kiri kanan, atas bawah, kerana tak kan dapat jawapan. ingat semula betul betul apa yang dah dibaca. 

3. jangan panik.
bila kawan kawan lain dah habis menjawab sedangkan kita masih berusaha dengan jayanya. lantak pi lah dia orang tu. utamakan kertas kosong yang masih tak berisi di depan mata tu ha.

4minum air masak. 
dengan minum air masak, bukan air paip ye, dipercayai dapat membantu meredakan gemuruh jiwa, dan mengembalikan semula pemikiran yang normal.

5. ingatlah wajah yang tersayang. 
mungkin ini dapat membantu mengembalikan ingatan kau orang yang normal. tapi jangan lebih lebih. khuatir membawa kemudaratan dan pembaziran masa. **tips ini hanya sesuai untuk mereka yang mampu mengawal tahap ingatan sahaja. kalau terlajak ingat, dah jadi pembaziran masa ye.




mesti kemudian kau orang mempersoalkan apa sebenarnya tipsnya kan ? ha itulah die. sebenarnya yang utama ialah jagalah masa ketika menjawab soalan soalan tersebut, kalau takde jam dekat dinding tu, tengok jam tangan kita, kalau tade, jeling jeling la jam tangan orang sebelah. tapi jaga jaga. jangan sampai disalah tafsir pulak ye. haha. tak pasal pasal kena tangkap meniru nanti. hewhew.

paling utama sekali, bila dah tak berapa nak sempat nak jawab semua soalan, cuba la jugak letak point point mana yang terlintas di hati sanubari anda. jangan sedih, kecewa, tidak keruan seperti saya, kerana ini bukanlah contoh yang baik ye. 

seperti ini. stresss setelah habis selesai waktu peperiksaan. kerana terasa berbagai lagi idea ingin dicurahkan tetapi tidak berkesempatan. apakan dayanyaaa



jangan stress, jangan bersedih. sepatutnya selepas jawab soalan soalan itu dengan bangganya dan yakinnya, anda haruslah redhaaa dan tawakal saja. kerana apa ? kerana kita sudah berusaha bukan ?

ha itulah sahaja. coretan di malam hari. selamat menjawab peperiksaan dengan jayanya ! ingat ! masa itu emass  !


Terima Kasih Sudi Baca :)

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Like la Page Fiqaliqa Fashionista sekali yee :)

6 suka komen:

TeTo YakSa said... Reply to comment

ehehe tips yang berguna.. hehehe

fiqaliqa said... Reply to comment

@TeTo YakSa hehe tenkiuwww !

Liza Licha said... Reply to comment

bagus ni tips nye. hehe. tapi dh tak de exam nak amik ..

rokot nuluhon said... Reply to comment

Time skolah, sy paling suka EXAM coz tidak perlu dgr cegu mengajar dpn class....haha...yg penting relax dan fahami smua subject.

fiqaliqa said... Reply to comment

@Liza Licha

bolehhh jugakk turunkan tips turun temurunnn ni. heee

fiqaliqa said... Reply to comment

@rokot nuluhon

haaaa bagusnyaaaaa awakkk niii :)

made with love by fiqaliqa