Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, July 31, 2012

Pinjaman jadi Biasiswa


semalam ada surat sampai. berdebar nak bukak sebab logo MARA. hehe. takut tak lulus permohonan pengurangan pinjaman tu.tapi bila bukak surat tu and baca, wahhh. terkejut gila, excited pun ada. sekali baca, hmm betul ke ni ? baca lagi, suruh mak baca plak. betul ke apa yg aku baca ni ? cuba korang tengok plak.


ha. mcm x percaya kan ? pinjaman pelajaran aku untuk Diploma ditukar jadi biasiswa bila aku mohon pengurangan kadar bayaran ni. amaun perlu bayar balik 00% . walawehhh, tiada kata mampu diucap ! syukur Alhamdullilah. rezeki ramadhan dan hadiah paling best bg befday aku yg akan dtg ni. Alhamdullilah. tak sia-sia belajar kan, dapat hadiah best macam ni. free je study.

fyi, dulu aku study Diploma dekat Kolej Uniti Port Dickson, Negeri Sembilan program Pengurusan Perniagaan and sekarang sambung study Degree dekat Universiti Teknologi Mara, (Uitm) Shah Alam program Keusahawanan. Oh ya, sy mmg suka bisnes. hee :)

punyalah x percaya, aku pun try cek dekat laman web Mara tapi tak update lagi. cari2 lagi, jumpalah satu blog ni yg bg info ni :

Berikut adalah pointer(diploma/ijazah) bagi pengurangan kadar bayaran balik pinjaman pelajaran MARA.
3.50-4.00 : biasiswa
3.00-3.49 : bayaran balik 10%
2.50-2.99 : bayaran balik 25%
2.00-2.49 : bayaran balik 50%
(Nota: Kadar Pengurangan adalah berubah dari semasa ke semasa dan tertakhluk pada pihak MARA)


Sumber: Pengurangan Kadar Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA | melvister.com 


barulah aku mula mempercayai. mana lah tahu, typo error ke, nanti yeye ingat tak kena bayar, tetiba kena bayar plak kan. hewhew. tapi bila tgk rate yg dikeluarkan pihak mara ni, aku dah tak meragui dah. hehe . thanks for the info ya, MELVISTER.COM ! memang betul jadi biasiswa. oh me so noob !

terima kasih banyak banyak dekat MARA sebab mempermudahkan perjalan pendidikan saya :) mana tahu, mungkin lepas ni kerja dengan MARA pulak ke. hehe. yelah, Diploma biasiswa MARA, Degree dekat Universiti MARA, sumenya MARA.

p/s : so buat adik2 yg belajar guna pinjaman MARA tu. score la habis2 ye. berbaloi baloi tauuuu ! ingat tu !



Terima Kasih Sudi Baca :)

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Like la Page Fiqaliqa Fashionista sekali yee :)

14 suka komen:

LIA AZMAN said... Reply to comment

wahhh best nyer bila pnjaman tukar jadi biasiswa!

pelengkap rusuk kiri said... Reply to comment

salam.. well done sebab terus jadi scholar.
kat sini saye nk tanye, poiter tu based on CGPA or GPA ?
or every sem must get Dean List baru MARA akn convert jadi scholar ?kalau ade 1 sem tu xdapat DL, still blh convert jd scholar ?
need ur feedback.thanks for answering :)

fiqaliqa said... Reply to comment

@LIA AZMAN

bez sgttt :) Alhamdullilah :)

fiqaliqa said... Reply to comment

@pelengkap rusuk kiri

pointer tu based on CGPA :)

Arai Lekir said... Reply to comment

info yg berguna..thank

Farace Fauziey said... Reply to comment

Cik Fiqa, nak tanya sikit, nk bt pengurangan kadar pinjaman mara tu kn, kite kene hantar dokumen yg die nak kn, skali dgn cop pengesahan, nak dpt kn cop pengesahan dr siapa je ea? TQ

Norashikhin Abd Jamil said... Reply to comment

bestnya fiqa dpt biasiswa..sy br abis master..ambil pinjaman mara gak..skrg tggu nk konvo pas2 br nk bt pengurangan..minta2 rate cgpa master pun sama dgn degree.

dayang said... Reply to comment

@Norashikhin Abd Jamil
sy baru je dpt pinjaman mara utk master ni. mslhnya sy tba2 dpt kerja kerajaan n nk wat master ni part time.. so mcm mana dgn pinjaman mara tu ea? dpt pengurangan x nti?

Anonymous said... Reply to comment

salam..
nak tanya skit.. kalau dip n degree wat pnjaman mara.. nnti masa bayaran dia akan gabungkan n kira purata untuk bayaran? or just dapat pgurangan salah satu?

ecah said... Reply to comment

Oh my lalink...hahah..happy die yer...

Firsya Yaya said... Reply to comment

if still study in dip .boleh apply tak permohonan ni ye ?

Firsya Yaya said... Reply to comment

if still in dip boleh apply tak ye ?

Firsya Yaya said... Reply to comment

if still study in dip boleh apply tak?

Firsya Yaya said... Reply to comment

if still study in dip .boleh apply tak permohonan ni ye ?

made with love by fiqaliqa